Нова Конституция? Нова съдебна система? Хвърляне на жребий?!

Предложение за радикални реформи в съдебната система

Разделението на властите е един от вечните въпроси в държавното устройство. Но реалността в системата на парламентарно представителство за 200 година практика доказа, че всякакви приказки за разделение са абсолютен фарс. Все едно да наречем парламентарната олигархия – демокрация.

И какво се получава? Избраните депутати,спечелили защото имат най-много пари за маркетинг и ПР, си назначават в институциите, който си искат и това се смята за нормално и демократично?!

Точно подбора за попълване на длъжностните места е корена на разделението на властите. В сегашният случай дори няма срастване, защото никога не е имало разделение.

Както е казал Аристотел:
„Демокрацията произтича от идеята, че тези които са равни във всяко едно отношение са абсолютно равни. Всички са еднакво свободни, за това те твърдят, че всички са абсолютно свободни… Следващото е когато демократите, на основание, че всички те са равни, претендират за равно участие във всичко.“

„Счита се за демократично, когато публичните длъжности се разпределят чрез жребий; и за олигархично, когато се запълват с избори.“

„Властта на народа има най-справедливото име, равенство(изономия) и не прави нищо отнещата, които прави монарха. Жребият определя длъжностите, властта се държи под отговорност и обсъждането се провежда публично.“

 

Всички избори се печелят от хората с най-много пари, а уж винаги борбата на нормалния човек е била срещу управлението на богатите.

В Древна Атина, единственото място където някога е имало истинско разделение на властите, подбора се е извършвал чрез жребий. Ето какво може да се предложи за демократична реформа в съдебната система, която може да започне от утре.

Законът определя нужните квалификации, за да бъде едно лице назначено като член на Висшия Съдебен Съвет (ВСС). Случайно избраната група на съдии от настоящия ВСС избира кои от кандидатите са квалифицирани, в съответствие с изискванията. Тогава се избират нужния брой случайни кандидати сред тези, които са покрили изискванията. Важно е тези, които упражняват силата на правната система да бъдат избирани според своите възможности, без намесата на самата съдебна система, депутатите и президента.

И така максимално независимите, случайно избрани членове на Висшия Съдебен Съвет, определят кои от кандидатстващите за съдии, прокурори и следователи отговарят на изискванията и ги назначава на случаен принцип.

Само така може да се гарантира разделение на властите, максимално независима съдебна система и равен шанс на всички граждани за участие във властта, в частност съдебната система.

Image

Реклами

2 мнения за “Нова Конституция? Нова съдебна система? Хвърляне на жребий?!

  1. Напълно подкрепям идеята за случаен избор на длъжностни лица в съдебната система! Вчера четох закона за съдебната система, функциите на ВСС са напълно административни с изключение на назначаването и освобождаването на съдии, прокурори и следователи! Следователно ако отделим съсловните организации да се произнасят по качествата и знанията на кандидатите, то ВСС ще бъде само административен и контролиращ орган!
    Например избор на съдя:
    Съдийското съсловие прави изпитите на кандидатите за съдии и излиза със списък от издържалите. ВСС ще назначи необходимия брой съдии за съдебната система, на случаен принцип от списъка с издържалите.

    Идеята ми е професионалистите да се произнасят по професионалните въпроси, а за административните да използваме по ниско подготвени кадри! Така за членове на ВСС да могат да бъдат избирани и редови юристи, на случаен принцип! Това важи и за инспектората към ВСС и за шефовете на съдилищата.
    Разширявайки базата на случайните кандидати, намаляваме шанса за корупция!

  2. А случайно да ви идва на ум, че не случайно и в нарушение на конституцията бюджета на съдебната система е част от републиканския бюджет и се формира като отчисление от същия, а не е самостоятелен, формиран от съдебните такси. За каква независимост на съдебната система може да се говори!????

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s