Модел на асамблеята в пряката демокрация

spanish revolution M15

1. Взимаме нашите решения чрез консенсус. Обаче съзнаваме, че в по-големи асамблеи участниците могат да опитат различни начини на вземане на решения по различни въпроси. Следователно, решенията могат да се вземат чрез консенсус, единодушие или с мнозинство според волята на участниците(така че няма една готова рецепта, която трябва да бъде следвана, а продължителен процес на изграждане на нашите институции).

2. Трябва да вземаме информирани решения. Заради тази причина, е необходимо всички да имат право на достъп до знания и информация. Гражданите, които имат право да решават, би следвало да се информират и образоват свободно. Това ще помогне на всички ни да правим сигурни и колективни стъпки и избори.

3. Взимането на решенията е израз на волята на гражданите, свободна от заплахи, без да се влияят от интересите на икономически групировки и политически партии. Тази воля и отсъствието на външно влияние са гаранция за действието на пряката демокрация.

4. Ролята на модерирането в една асамблея е много важна. Модераторът е редуван на всяка асамблея, както при пряката демокрация участниците, които поемат отговорности трябва често да бъдат отзовавани и редувани. По този начин, се избягва неофициалното лидерство. Модераторът е отговорен да дава думата на участниците според реда на вдигане на техните ръце. Той е, също така, този който се грижи за това, темите да бъдат обсъждани една по една. Друга позиция, която трябва да бъде редувана, е тази на човека, който записва всеки път окончателните решения на асамблеята.

5. Пряката демокрация не е режим, който създава перманентни институции, а продължителен процес. Поради тази причина, всяко решение, което някога е взето на асамблея може да бъде променено в бъдеще. Участниците могат да експериментират продължително с взетите решения и тяхната гъвкавост, така че те могат да ги променят когато пожелаят.

6. В пряката демокрация всеки един човек е ценен. Това означава, че приветстваме, без стереотипи, всички социални малцинства базирани на пол, етнос, националност, религиозна принадлежност, сексуалност, възраст и обществен статус. Всички имат равно право да участват.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s