Пряка демокрация (Корнелиус Касториадис)

Да решиш означава да решиш за себе си. Да решиш кой да реши вместо теб вече не е точно да решаваш за себе си. Следователно единствената пълна форма на демокрация е пряката демокрация.

Постигането на най-широката и смислена пряка демокрация изисква всички икономически и политически обществени структури да се основават на местни групи, които са истински, органични социални единици. Пряката демокрация със сигурност изисква физическото присъствие на гражданите на дадено място, когато трябва да бъдат вземани решения. Но това не е достатъчно. Също така е необходимо тези граждани да формират органична общност, да живеят, ако е възможно, в сходна обществена среда, да бъдат запознати, чрез ежедневните си дейности, с въпроса, който трябва да бъде решен и с проблемите, които трябва да бъдат преодолени. Само в такива единици политическото участие на индивидите може да стане пълно, хората да знаят и да усещат, че тяхната намеса е значима, че истинския живот на общността се определя от нейните членове, а не от някоя външна висша сила, която действа от „нейно” име. Следователно трябва да има максимална автономия и самоуправление за местните единици.
LIT-CASTORIADIS 1-10/5/96
Съвременният живот вече е създал тези колективности и продължава да ги създава. Това са единици, базирани на средно големи или по-големи предприятия и се срещат в индустрията, транспорта, строителството, търговията, банките, публичната администрация и други, в които хора – стотици, хиляди или дори десетки хиляди – прекарват основната част от живота си впрегнати да работят, изправени срещу обществото в най-конкретната си форма. Работното място не е само производствена единица: то се е превърнала в основната единица на социалния живот за по-голямата част от хората. Вместо да се основава на географски единици, които икономическото развитие често постановява твърде изкуствено, автономните политически структури ще бъдат основно базирани на колективи, ангажирани в подобна работа. Такива колективи са плодородната почва, от която да израсне пряката демокрация както те самите (по сходни причини) израстват в древните градове или в демократичните общности на свободните фермери в САЩ през 19 век. Пряката демокрация дава идея за децентрализацията, която автономното общество ще може да постигне. Но едно индустриално напреднало свободно общество ще трябва също да намери средства, с които демократично да интегрира тези основни единици в социалната тъкан като цяло.
Причината е очевидна: ако фрагментираме една институция, постигайки значителна или съществена функционалност, само създаваме засилена нужда от някаква друга институция, която да събере отново фрагментите. Подобно на това, ако някой се стреми към разширяване на властта на местните асамблеи той просто ги предава на доминацията на централизирана бюрокрация, която „знае“ и „разбира“ как трябва да функционира икономиката като цяло (а съвременните икономики, независимо дали ни харесва или не, функционират). Да не мислим върху тези трудности и да откажем да се изправим пред проблема на централизираната власт е равносилно на това да оставим решението на тези проблеми на някакви бюрократи или на някой друг.

Следователно едно либертарно общество ще трябва да достигне до либертарни решения на проблема с централизацията. Такова решение може да бъде предложението за внимателно дефинирана и ограничена федерация на работническите асамблеи и създаването на обща асамблея на делегати и асамблейна администрация. Ще видим по-нататък, че такива асамблеи и администрация не са представители на хората, а техен инструмент. Тук искам само да разгледаме принципите, които може да направляват такива тела спрямо местните асамблеи и други основни групи. Тези принципи са важни, тъй като те ще окажат влияние на всички институции в едно либертарно общество.
В общество, в което политическата власт е отнета от ръцете на хората, и в което решенията се взимат от централизирана власт основните взаимоотношения между центъра и периферията може да се разглеждат по следния начин: канали от периферията към центъра, които предават информация и канали от центъра към периферията, които само предават решения (плюс, може би, един минимум от информация, необходим за разбирането и изпълнението на взетите в центъра решения). Тук виждаме не само монопол върху вземането на решения, но също и монопол върху необходимите условия за упражняване на власт. Само центърът има „всичката“ необходима информация да преценява и решава. В съвременните общества само по случайност човек или институция може да се сдобие с информация, която не е предназначена за неговата социална среда. Системата се опитва да не допуска и във всеки случай не насърчава подобни „инциденти“.
002
Когато казваме, че в едно автономно общество институциите няма да представляват делегирана власт, а ще бъдат изразно средство на хората, говорим за радикална промяна на всичко това. Една от основните функции на институциите ще бъде да събират, предават и разпространяват информация, която преди това е била събрана и предадена на тях от местни групи. Във всички сфери решенията ще се взимат от долу, хоризонтално и ще информират „центъра“ (обща асамблея на делегати), чиято отговорност ще бъде да помага и следи техния напредък. Така ще започне двупосочен поток на информация и препоръки, който няма да бъде налице само при отношенията между администрацията и асамблеите, но ще бъде модел за отношенията между всички институции и тези, които ги съставят.
Трябва още веднъж да подчертаем, че не целим създаването на перфектната програма. Очевидно е например, че събирането и разпространяването на информация не е социално неутрална функция. Не може абсолютно всичката информация да бъде разпространена – със сигурност ще се разпространява това, което се счита за важно и това ще бъде неконтролируемо. Следователно ролята на всяка институция е политическа, дори и в този аспект.

Откъс от книгата на Корнелиус Касториадис Работнически асамблеи и икономика на самоуправляващото се общество (1972 г.)

Превод: Mechanic955

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s