Идеите за пряка демокрация и глобална промяна обединяват млади хора

obedineniТе се събират веднъж седмично и взимат решенията си само с пълен консенсус

МОЖЕМ ЛИ ДА ЖИВЕЕМ В ОБЩЕСТВО, ПОДЧИНЕНО НА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ? Общество, в което във взимането на решения участват всички? Общество, на което идеята за хоризонтално самоуправление не е просто утопия, а начин на живот?

Петдесетина млади хора във Велико Търново вярват в това и нещо повече – работят за това. Те представляват гражданска организация, наречена „Обединени за глобална промяна”, и промяната на общественото съзнание е тяхната голяма кауза. „Напълно си даваме сметка, че това звучи прекалено абстрактно. Но става по-конкретно, когато кажем, че една от големите ни идеи е да мотивираме тези, които идват след нас, да искат за себе си по-висока степен на образование. Нашата кауза е свързана и с това да имаме знание как функционира светът. Откъде идват парите например? Какво точно е демокрацията”, казва Милен Кирилов. Той е един от тези петдесетина млади хора, които знаят защо живеят и някак са успели да разберат с каква мисия са родени на земята.

Милен идва на срещата заедно с приятеля си Светлин Тачев. Двамата сякаш олицетворяват двете не много далечни като години поколения, които се събират в това обединение. Милен е вече завършил психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и работи в момента като брокер на недвижими имоти. Светлин е студент трети курс в специалността „Политология”. Двамата се запознали преди няколко месеца покрай старта на движението „Окупирай България”. То пък има корени в движението „Окупирай Уолстрийт” в САЩ и въпреки думата „окупация” всъщност идеята е налагането на пряка демокрация.

„Виж какво става в света днес – ограничават ни човешките права с всеки изминал ден. Тоталното видеонаблюдение, ами следенето в интернет? А всички търговски споразумения, които правителствата сключват въпреки нашите протести. Мисля, че няма човек в България, който да не е чувал за АКТА. Ако обществото, хайде да казваме хората, че и обществото е абстрактно понятие, ако хората са информирани и знаят повече за глобалните въпроси на живота, това вече означава промяна на съзнанието”, казва още Милен.
Затова много от събитията, които тези млади хора предизвикват в старата българска столица, са информационни срещи. След това идва събирането на подписи, различните акции и участието в протести.
Точно тези обединени за глобална промяна младежи успяха да съберат 4000 подписа във Велико Търново срещу шистовия газ. Правиха го в най-лютата зима и благодарение на упоритостта им и вярата, че каузата им е правилна, в старата столица бяха събрани най-много подписи на глава от населението. „Е, обвиняваха ни в какво ли не. За някои бяхме агенти на КГБ, други смятаха, че ни плаща „Газпром”. Трети, като не можеха да измислят кой ни плаща, просто казваха, че сме платени от някого”, признава Светлин. Тази подписка е всъщност първата акция на младите хора, които са станали социална група точно на 11.11.2011 г.

Те бяха в основата и на протеста срещу новия проектозакон за детето, протестираха срещу АКТА – един опасен междудържавен закон, който показва няколко точки в Конституцията на България. Протестираха и срещу сегашната банкова система, като за целта направиха цикъл лекции. „В момента няма пари. Хората, които поне малко знаят английски, се сещат, че банкнота идва от „банка” и „ноут”, което е „бележка”. Значи ние сега разполагаме просто с една бележка, която банката ни дава. Как това да е справедливо за нас? Лихвеният процент на България го определя шефът на БНБ, който не е подвластен никому. Как това да е справедливо за нас?, продължава да изброява нещата, с които не е съгласен Милен.
И АКО СТЕ РЕШИЛИ, ЧЕ ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА САМО ТЪРСЯТ ЗА КАКВО ДА ПРОТЕСТИРАТ – ГРУБА ГРЕШКА. Те организират прожекции на социална тема и който е бил на тях, вече знае повече за глобалната революция, за арабската пролет, за вълшебните свойства на водата. Точно членовете на „Обединени за глобална промяна” направиха за първи път във Велико Търново, при това вече два пъти, първия напълно свободен пазар. Философията на този пазар е който желае, да занесе ненужна вещ, за да я размени за друга, или просто да я даде на човек, който има нужда от нея.

Веднъж в седмицата младите хора се събират в парк „Марно поле”. Слагат на масата каквито въпроси имат да дискутират и говорят, докато не стигнат до консенсус. „Взимаме решенията си на т.нар. народна асамблея. Ако не успеем да стигнем до пълен консенсус по някой въпрос, го оставяме за следващия път”, допълва Светлин.

И двамата са категорични, че политика от това не искат да правят. Не искат да превръщат движението в партия, защото тогава всички каузи се израждат. А и те не са очаровани от партийната система в България. „Нашия глас никой не го чува. А в момента, в който се появи такова движение, задължително се появява някой, който иска да го оглави”, казва Светлин. „И понеже не искаме да бъдем лицемери, каквито са представителите на днешната демокрация, ние в парламента не искаме да влизаме, макар че анализаторите пишат, че точно от такива социални движения като нас ще излязат следващите депутати”, допълва Милен. Затова сега, а и завинаги, социалната група на търновци си остава такава – част от движението „Окупирай България”.

СЪЗДАВАНЕТО НА ХРАНИТЕЛЕН КООПЕРАТИВ КАТО ЧАСТ ОТ ИДЕЯТА ЗА САМОУПРАВЛЕНИЕ Е СЛЕДВАЩАТА ЦЕЛ НА МОМЧЕТАТА. Целта им е да се опитат да заобиколят прекупвачите и да се свържат директно с производителите. „Просто е. Който иска – участва с пари. Купуваме директно и от хората на село, които работят денонощно, за да произвеждат храната ни. И след това си я делим помежду си в картела. Като така ще можем да купуваме само органична храна”, обяснява Милен. След това казват, че другата им голяма информационна кампания ще бъде свързана с отровите в храните ни. „Сега ще ти кажа само две, но те са най-опасните. Има ги в детските храни, както и във всички диетични и диабетични храни. Става дума за мононатриевия глутамат, познат ни като MSG или Е 621. Тази химия атакува директно оперативната памет – спомените ни. А нашето тяло произвежда мононатриев глутамат, който е важен за мисленето. Ако го взимаме отвън, тялото спира да го произвежда”, казва Милен. И продължава с другата опасна химия, наречена аспартам, или Е 951. Има го в повечето дъвки, във всички газирани напитки. Води до пристрастяване, депресия, панически разстройства и още 96 други доказани симптоми.

И Милен, и Светлин вярват, че някога обществото ще живее според правилата на пряката демокрация. „Аз може би няма да съм жив, но какво от това. Представяш ли си някой ден да има закон, с който ние да можем да търсим наказателна отговорност за неспазени политически обещания”, усмихва се Светлин.

Автор: Сашка Александрова

Реклами

3 мнения за “Идеите за пряка демокрация и глобална промяна обединяват млади хора

  1. Искам да узная кога се провеждат срещите за да мога да присъствам. Отдавна се интересувам и искам да помогна с каквото мога.. 🙂 аз съм студент 1ви курс във ВТУ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s