Какво е публична асамблея?

Публичната асамблея (алтернативни граждански събрания/ комитети/ групи за връзка/ клубове) е пространството, което е отворено за всички граждани от определен район, квартал, град или по-обширна местност. Това пространство се използва от гражданите, за да се дискутират въпроси, които са важни за тях и да вземат решения по тях. Асамблеята можа да достигне до решение чрез вот или да опита да достигне до съгласие, приемливо за всички – консенсус.

Най-важната особеност на публичните асамблеи е, че решенията се взимат на принципите на пряката демокрация, тоест всички участници, граждани, притежават еднаква власт в асамблеите.Това не значи, че всички граждани трябва да участват в решението на всички въпроси на асамблеята. Преди всичко участниците трябва да вземат отношение по въпроси, от които са засегнати пряко или косвено. Освен това, когато характерна задача трябва да бъде извършена или да бъде взето маловажно решение, гражданите делегират тези задачи на хора, които се занимават с определени въпроси, в зависимост от обстоятелствата в нея. Публичната асамблея е по-трайна от една среща, отворена за всички граждани. Това не е единично събитие, а серия от срещи, които са приели постоянен характер.

Публичната асамблея е политическа институция,чиято цел е да бъде най-висшият орган за вземане на решения в района, в който се намира. За да разширят похвата на тяхната сила за вземане на решения, публичните асамблеи често се обединяват с други асамблеи в конфедерации и се стремят да създадат хоризонтална форма на управление, която да се яви алтернатива на господстващата власт.

Image

Реклами

Едно мнение за “Какво е публична асамблея?

  1. Не считам,че трябва да падне правителството толкова бързо.
    Преди това да използваме случая и да решим въпроса с АЕЦ, държавните пари, адекватни назначения за важните постове, изборен кодекс и.т.н
    Ако паднат толкова бързо няма алтернатива освен ако не приемем, че ГЕРБ са такава….
    Дано времето позволи на създаването на адекватен проект в дясно та да има за кого да се гласува.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s