Общите студентски асамблеи (събрания) в Гърция

Основна информация:

История:

Студентските сдружения и Общите студентски асамблеи съществуват във всеки държавен университет в Гърция. Правото за организиране на такива асамблеи е гарантирано от Закона за университетите в Гърция, приет през 1974 г., след падането на гръцката военна хунта. От този момент нататък на членовете на академичната общност в Гърция са дадени редица права в духа на демокрацията и свободата на словото, в контраст с военната диктатура в предходните години. Оттогава студентските сдружения и Общите студентски асамблеи стоят в основата на политическата дейност на гръцките студенти.

Кой е член на студентските сдружения и асамблеи?

Всеки студент, който е регистриран в университет, автоматично става член на студентското сдружение в този университет и получава правото да участва в асамблеите.

Членове на Сдружението (а оттам и на асамблеите) не могат да бъдат студенти, които а) притежават обществена собственост, б) работят в полицейските структури, в) участват във фашистки, анти-демократични организации, сътрудничат с тях или участват в подобни дейности в рамките на университета , г) имат постоянен статут на военни.

assembly

Всеки университет в страната има свой „устав на студентското сдружение“, който описва работата му. Въпреки някои малки различия, всички устави следват едни и същи основни направления за работата на студентските асамблеи:

Общи Студентски асамблеи:

Общата студентска асамблея е върховен и суверенен орган на студентското  сдружение  във  всеки  университет. Тя взема  решения  по всеки въпрос и осъществява надзор и контрол върху другите институции на Сдружението. Асамблеята е върховен орган за вземане на решения в студентското сдружение, включва всички студенти и гласува решенията с мнозинство, след открит дебат по въпросите. Всеки факултет има своя асамблея, например: Обща Студентска асамблея на Историческия Факултет, Обща Студентска асамблея на Факултета по Математика.

Много студентски сдружения имат Студентски съвет, който се отчита пред Общата асамблея. Студентският съвет има представителна цел – той оформя решенията на асамблеята и ги представя пред администрацията на университета.

Администрацията на университета е длъжна да вземе всяко решение на асамблеята много сериозно, както е посочено в Закона за функционирането на университетите.

Отговорностите на асамблеята:

1. Тя има пълен контрол върху работата на Студентския съвет.

2. Тя може да освобождава членове на студентското сдружение.

3. Тя може да взема решения за изменения в Устава.

4. Тя може да реши за разпускането на студентското сдружение.

5. Тя преценява действията на администрацията на университетите или Министерството на образованието и предлага искания за промени. Асамблеята може да обсъжда и да решава по всеки въпрос, отнасящ се до образованието и социалните въпроси като цяло.

Как се вземат решения на асамблеята?

Решенията на асамблеята се вземат с мнозинство, след открито гласуване с вдигане на ръце. Решенията не са валидни, ако присъстват по-малко от една трета (1 / 3) от студентите. В такъв случай Съветът трябва да обяви нова асамблея в следващите 5 дни, със същите въпроси. В тази асамблея не може да присъстват по-малко от една четвърт  (1 / 4)  от  студентите. Ако  броят  на студентите  все  още  не  е  достатъчен и при втория опит, Съветът трябва да обяви трета и последна асамблея в следващите 2-6 дни, в която решенията ще са валидни независимо от посещаемостта.

За да се вземат решения за промяна на „Устава на студентското сдружение“ или за разпускане на сдружението, е нужно абсолютно мнозинство от поне 50% от всички членове. За промяна на целите на сдружението, освен гласуване, е необходим и консенсус.

Решенията на Общата асамблея са абсолютно задължителни за всички студенти – членове на Сдружението.

Модератори на асамблеята:

Във всяка асамблея студентите избират трима модератори, за по-добра организация на дискусията. Модераторите преброяват гласовете на студентите и подписват официалните документи с решенията в края на всяка асамблея. Те отговарят за това на всеки желаещ да бъде дадена възможност за изказване, по определен ред, както и да контролират студентите които се отнасят с неуважение към процедурата. Модераторите са тези, които обявяват откриването и закриването на Общата Студентска Асамблея и имат право да я прекратят, когато е прекалено шумна и безредна.

Колко често се провеждат асамблеите?

Редовните общи Студентски асамблеи се провеждат след решение на Студентски съвет два пъти през учебната година. Изборът на теми, които ще бъдат обсъдени е отворен за всички студенти.

Извънредна обща Студентска асамблея се провежда при спешни и сериозни въпроси на сдружението (например при надигащи се студентски движения и протести асамблея може да се провежда всяка седмица). Има няколко начина да се свика специална асамблея: 1) Студентският съвет да го реши, 2) ако студентите съберат подписи от 1 / 10 от всички студенти в техния факултет. В този случай предметът на асамблеята трябва да е конкретен и председателят на Студентския съвет е длъжен да свика асамблея не по-късно от 3 дни след събирането на подписите.

* Този текст цитира глави от „Устава на студентското сдружение на факултета по Компютри и Телекомуникации, в Атинския университет“ и „Устава на студентското сдружение за политически науки в университета в Солун“.

Източници на гръцки език:

http://el.wikipedia.org/wiki/Σύλλογος_φοιτητών

http://sfpe.wordpress.com/ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ/

http://studclub.di.uoa.gr/files/katastatiko.html

Закон за вътрешния функциите на университетите:

http://www.ypepth.gr/docs/20_2_07_sxedio_nomoy.doc

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s