Потребителски кооператив „Без посредници!” в София

1385967_645438898820479_1630391йхг519_n

  Основната цел на подобен тип кооператив е да премахне прекупвачите, които изкупуват продукцията на производителите на ниски цени, а след това я продават неколкократно по-скъпо. От това губят, както производителите, така и обикновеният потребител. Единственият начин да се преборим с това, е да купуваме директно от производителите, т.е. и двете страни са доволни, защото консумираме хубава продукция, която е на по-ниски цени, а така няма да ощетяваме и производителите. Заради това създадохме потребителския кооператив „Без посредници!” в София.

  По този начин, се създават стабилни взаимоотношения на доверие между производители и потребители и хората знаят какво ядат и от кой. С кооператива може да намерим разни продукти като хранителни, така и продукти които използваме ежедневно като препарати, сапуни и др.

  Стараем се продуктите, за които организираме поръчки, да са чисти и здравословни, но преди всичко – на цени, които са достъпни и солидарни за потребителя, и в същото време са достатъчни за оцеляването на производителя, т.е. не държим да бъдат био. Това, както споменахме, се постига чрез избягване на търговците-посредници, които увеличават цените. С няколко думи, заобикаля се властта на големите корпорации и на държавата, които насърчават продукция, базирана на печалба, а не на нашите човешки и социални нужди.

  Кооператива работи без йерархия и всичко се решава на отворени пряко демократични срещи. По същия начин, на живо или онлайн, правим нашите колективни поръчки и се свързваме с производители.

  Потребителски и хранителни кооперативи са един идеален пример за взаимопомощ и солидарност между хората! В страни като Гърция и Испания, в които кризата обрича на мизерия хиляди, подобен тип обединения започват да набират все по-голяма популярност сред населението. Те ежедневно вземат икономическите дейности в свои ръце, създавайки солидарна икономика в самоорганизирани кооперативи, в мрежи на солидарна търговия и в наистина свободни и разменни пазари. Такива инициативи, дори и да не могат сами да заличат глада, експлоатацията и несправедливостта, ни показват, че реалността може да се промени! Надяваме се и в България, потребителски кооперативи да наберат популярност! Вече подобен тип кооператив съществува и във Велико Търново с името „Обединени” и дано скоро и в други градове.

  Нашата цел е да приложим от днес някои от нашите идеи за света, за който мечтаем. Нашия кооператив е част от мрежата на хоризонтални структури в България „Бъди промяната!”

Присъединяването към фейсбук групата на тази инициатива става чрез лична препоръка от някой член : Потребителски кооператив „Без посредници!”- София

 

Без патенти, посредници и експлоататори, нека заедно организираме нашата солидарна икономика.

За самоуправлението на нуждите ни и на живота ни!

1385967_645438898820уънф479_1630391519_n

Реклами

6 мнения за “Потребителски кооператив „Без посредници!” в София

  1. Здравейте, ние сме производители на здравотворни продукти на билкова и пчелна основа. От 14 години се занимаваме с това, производството ни е малко, работиме само членове на семейството, така контролираме всеки процес от събирането на суровините до крайния продукт. Контактите ни с клиенти са лични без посредници, каквато е и вашата идея. Нямаме интернет страница, но можем да ви изпратим материали за нашите продукти, за да се включим в кооператива като производители. Също така бихме искали да бъдем и потребители за останалите продукти, които се предлагат. Имаме офис в софия в кв. Лозенец, там сме всеки четвъртък след обед така, че можем да носим поръчки всяка седмица при интерес на членове на кооператива. На този линк можете до някъде да добиете представа за нашата дейност https://www.facebook.com/SdruzenieFitoApiMed

  2. Звучи чудесно, но не схващам, вашият интерес къде е? Ако не сте посредник, какво сте и колко ни струвате на нас, крайните клиенти? Поздрави сърдечни!

  3. Браво като тия от горе не искат да оправят нещата , Ние сами можем защото сме Българи 🙂

  4. Организаторите на това начинание дали са само на фотосинтеза или и те използват пари в живота си. Без посредници, а този кооператив какво е ?

  5. Хубава инициятива !
    Благодаря !
    А от къде и как мога да пазарувам ! Интересуват ме плодове , зеленчуци и малко ядки и зърнени продукти за лично ползване ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s