Окупирана болница в Гърция под контрола на лекарите

Персоналът на многопрофилната болница в Кукуш (Kilkis) реши да я окупира. Докторите, сестрите и останалата част от персонала, които взеха участие в генералната асамблея решиха:

Image

Ние разбираме, че сегашните проблеми в националната здравна система и свързаните й организации не могат да бъдат решени с конкретни искания или с искания засягащи нашите интереси, след като тези проблеми са продукт на по-общи анти-социални политики на правителството и на глобалният неолиберализъм.

Ние разбираме също, че и с издигането на такива искания просто ще вземем участие в играта на властимащите. Тези, които за да се справят с враговете си тоест с хората – ги отслабват и разделят, като желаят да предотвратят създаването на универсален труд и фронт в национален и глобален мащаб с общи изисквания за социално подобрение, чрез своите решения.

Поради тези причини – ние поставяме нашите специализирани интереси в по-голямата рамка на политически и икономически искания, които са съставени от огромна част от гърците и които днес са обект на брутални капиталистически атаки; искания, които за да бъдат плодотворни, трябва да бъдат съобразени докрая със средната и по-долната класа на нашето общество.

Единственият начин да се постигнат тези изисквания е да се поставят под въпрос, чрез действия – не само политическата легитимност, но и легитимността на авторитарните и анти-социалните йерархии, които ни движат към тоталитаризъм с ускоряващи темпове.

Работниците в многопрофилната болница в Кукуш отговарят на този тоталитаризъм – с демокрация. Ние окупираме общинската болница и я поставяме под нашия директен и независим контрол. Болницата ще бъде самоуправляваща се и единствените легитимни решения ще бъдат вземани на генерални асамблеи на работниците й.

Правителството не е освободено от икономическите си задължения спрямо работниците и доставките за болницата, но ако то пренебрегне тези си задължения ние ще бъдем принудени да информираме обществото за това и ще зададем тези искания към общинската управа, но най-вече към общността, като поискаме от тях да ни подкрепят за: оцеляването на нашата болница; общата им подкрепа за правото на публично и свободно здравеопазване; отхвърлянето на сегашното правителство и другите неолиберални политики, независимо от кого са; демократизация – дълбока и всеобща за цялото общество, а не само за трети лица, които отговарят само за собственото си бъдеще.

Работническият съюз на болницата в Кукуш ще започне от 6-ти февруари работа, като ще обслужва само спешни случаи до незабавното и пълно изплащане на изработените часове, както и възстановяването на нивата на приходите до стойностите им от преди пристигането на тройката Европейски Съюз, Европейска Централна Банка и Международния Валутен Фонд. През това време, разбирайки каква е нашата социална мисия и морални задължения ние ще продължим да опазваме и лекуваме здравето на гражданите, които дойдат в болницата, като предоставим безплатно здравеопазване и настаняване на нуждаещите се, ние призоваваме правителството да приеме най-накрая задълженията си и да преодолее, пък било и в последната минута, своята антисоциална безскрупулност и жестокост.

Ние решихме, че нова генерална асамблея ще се осъществи на 13-ти февруари в конгресната зала на новата сграда на болницата от 11 часа, за да се решат процедурите, които са необходими да се осъществи окупацията на административните услуги и успешно да се реализира самоуправлението на болницата, което започва от днес. Генералните асамблеи ще продължат всекидневно и ще бъдат основният инструмент за вземане на решения засягащи работниците и работата на болницата.

Призоваваме за солидарността на хората и работниците от всички сфери, обединението на всички работнически съюзи и прогресивни организации, както и от медийни организации, които решат да покажат истината. Ние сме решени да продължим докато предателите, които продадоха страната ни и хората си отидат. Или ние или те!

Горепосочените решения ще бъдат оповестени чрез медийна пресконференция, на която всяка масмедия(локална и национална) ще бъде поканена в сряда 15.02.12 от 12.30ч. Дневните ни асамблеи започват от 13-ти февруари. Ние ще информираме гражданите за всяко значимо събитие, което се проведе в нашата болница, чрез прес изявления и конференции. Също така ще използваме всички налични средства за да съобщим тези събития и да направим тази мобилизация успешна.

Ние призоваваме:

а) нашите съграждани да покажат солидарност с нашите усилия;

б) всеки несправедливо третиран гражданин на страната ни да вземе опозиционна страна чрез действия срещу подтисниците си;

в) нашите колеги от други болници да вземат подобни на нашите решения;

г) работниците от други сфери на публичния и частния сектор и участниците в трудови и прогресивни организации да действат и да спомагат за мобилизацията, която да приеме форма на съпротива и бунт до нашата окончателна победа срещу икономическия и политическия елит, който днес потиска нашата държава и целият свят.

gal_5100

„Пари за здравеопазване и образование. Вън Тройката от Гърция!“

video_greek_hospital gal_4980

„Тук грижите за пациентите са безплатни. Безплатното и публично здравеопазване е наш конституционен дълг.“

DSC08810-580x396

„Не на унищожаването на публичното здравеопазване. Не на уволненията. Не на меморандума!“

syllalitirioKilkis2

„Образование – Здравеопазване – Демокрация! Долу ръцете от болниците.“

Оригинален източник(гръцки): http://efimeridadrasi.blogspot.com/2012/02/blog-post_04.html

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s