Що е родителски кооператив?

coopРодителският кооператив (РК) е гражданска инициатива за съвместно отглеждане и обучение на деца при активно родителско участие. Това е семейство от семейства – своеобразна общност от родители, които се обединяват с цел създаването и развитието на общо пространство – среда, близка до семейната, която отразява възгледите и разбиранията на общността по отношение на принципите и методите на отглеждане,възпитание и обучение на децата. Целта на РК е да осигури на децата възможност да прекарват пълноценно своето време и да се насърчи тяхното емоционално, интелектуално, социално и физическо развитие. РК е общност, основана на принципите на взаимопомощ и сътрудничество, като осигурява среда за подкрепа и личностно развитие на родителите и останалите свързани с функционирането на общността участници – учители, специалисти, психолози и други. РК създава услуга в полза единствено на своите членове и функционира на принципа на поделяне на генерираните разходи между членовете. РК няма комерсиален характер и не цели генериране и разпределяне на печалба. Управлението на РК се извършва на демократичен принцип – решенията се вземат чрез гласуване от хората в общността.

Всяко семейство участва в кооператива доброволно чрез своя личен принос под формата на труд, дежурства или друга форма, възприета от общността. Всеки РК създава свои вътрешни правила, които регламентират организацията и задълженията на членовете на общността и другите участници в РК. Родителите в РК носят отговорност за децата си, те са тези, които избират и създават средата и отговарят за това тя да бъде безопасна, стимулираща и да отговаря на нуждите на децата. Решение на членовете на общността е дали в отделни аспекти от дейността на РК (организация, обучение на децата, поддържане на средата и пр.) да бъдат включени и други участници ( специалисти в определени области, педагози, други родители, психолози и т.н.) Те следва да взаимодействат с общността съгласно нейните принципи и правила. В РК се работи с малка група деца и съотношението дете – възрастен е такова, че да позволява наблюдение на развитието на всяко дете и индивидуален подход на работа спрямо неговите потребности и потенциал. Адаптацията на децата се случва според техните нужди, в присъствието на техен родител или друг близък.

Още по темата:

Въведение в родствената/семейна визия

По пътя на един родителски кооператив

Колко струва това

Реклами

Едно мнение за “Що е родителски кооператив?

  1. От 2005 година т.н. РК съществува в кв. „Дианабад“ в София под името „Инициативен комитет на майките“. Първоначалната идея беше да се подпомагат взаимно при отглеждането на децата, неприети в детските заведения. Съответно една майка приемаше в дома си 5 деца, с които се занимаваше няколко часа, докато другите бяха свободни. На следващият ден беше друга майка и т.н. Разрастна се дотолкова, че се обхванаха повече от 15 апартамента. Естествено във времето това претърпя и своето развитие. Но като цяло това е една прекрасна инициатива!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s