Солидарен кооператив „Свободна храна“ – София

1391909_376735165791936_1698940618_n

Храната в днешно време не е свободна. Хранителната ни независимост е отнета от политиците, олигархията и системата за дистрибуция на благата ни.
Осъзнаваме, че трябва да вземем нещата в собствените си ръце, а не да чакаме някой друг да ни дава свобода и да решава вместо нас. Затова чрез подобна самоорганизация целим изграждане на нова солидарна икономиката, този път от, на и за хората.
Създаваме този кооператив, защото политическата, икономическата и социалната криза ни карат да търсим алтернатива – друг начин на организация на живота ни.

Основните цели на самоорганизирания ни кооператив са:
– да се освободим от доминацията на прекупвачите и неколкократното оскъпяване на селскостопанската продукция, като подкрепим местните производители пряко и употребяваме прясна, локална и качествена храна;
– да поемем лична отговорност за баланса между интереса на производителя и потребителя въз основа на стремежа към доверие и симбиоза, а не към надлъгване. Девизът ни – солидарност за всички!

На практика това означава:

Стараем се продуктите, за които организираме поръчки, да са чисти и здравословни, но преди всичко – на цени, които са едновременно достъпни за потребителя и достатъчни за оцеляването на производителя. В този смисъл не държим да бъдат био, а поръчваме и конвенционално производство.

Кооперативът работи без йерархия и всичко се решава на отворени пряко демократични срещи. По същия начин, на живо или онлайн, правим нашите колективни поръчки и се свързваме с нови производители.

От сегашната ситуация печели бездънния бюрократичен джоб, паразитиращите прекупвачи и инвазивните хипермаркети, а губят хората. Тези хора, които заради нечии схеми са оставени да ядат скъпи и вносни храни, което допринася за всеобщата мизерия, нищета и отчаяние. Самоорганизираме се и ще покажем силата си, като действаме заедно и ефективно.

Който желае да се присъедини към потребителския кооператив, може да се включи във фейсбук групата: Солидарен кооператив „Свободна храна“

Или може да поръчвате направо от нашата таблица.

От десетилетия сме свикнали да виждаме масови протести на фермери, излезли по улиците на различни европейски столици с големите си машини или животни. Често изхвърлят продукцията си или я раздават на минувачите в знак на възмущение от ниските й изкупни цени, понякога многократно по-ниски от крайните по лавиците на магазините. Хроничният проблем, породен от правилата на пазарната икономика, предизвика съчувствие на потребители в система за директни продажби и други форми на солидарност от цяла Европа – от Гърция до Испания(най-ярките примери), чак до Северна и Южна Америка, а отскоро такива мрежи започват да се развиват и в България.

Нека си върнем свободата, независимостта и изградим един по-добър и хуманен свят, където взаимопомощта и сътрудничеството, солидарността и загрижеността за благополучието и на другите се смятат за изконни принципи.
За бъдеще изпълнено с надежда и смисъл!
Защото един друг свят е възможен!

578096_660340733996962_1740501179_nбаба_и_ябълки

2 мнения за “Солидарен кооператив „Свободна храна“ – София

  1. Хубава инициaтива !
    Благодаря !
    А от къде и как мога да пазарувам ! Интересуват ме плодове , зеленчуци и малко ядки и зърнени продукти за лично ползване ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s